Wat is hydrotherapie?

Hydrotherapie is een veilige manier van bewegen zonder veel belasting van gewrichten. Daarom is het geschikt voor jong en oud.
Tijdens het bewegen in water moet je hond zich veel meer inspannen dan op het droge. De gewrichten worden echter bijna niet belast.
Dit komt doordat de weerstand van water vele malen hoger is dan de weerstand van lucht.
Als je hond moet revalideren na een operatie of een permanent probleem heeft aan het bewegingsapparaat, waardoor hij niet te veel kan of mag bewegen, biedt hydrotherapie een uitkomst.


Aquatrainer

De aquatrainer is een uniek apparaat voor het revalideren en trainen van je hond door middel van het lopen in water. Hierdoor kan de hond sneller herstellen van verschillende soorten blessures.
Het lopen in water is zwaarder omdat je hond tegen de druk van het water in loopt en daarmee zijn hele lichaam meer gaat gebruiken.
Zowel de snelheid van de loopband als ook de hoogte van het water worden afgestemd op de behoefte van je hond. Hierdoor is het mogelijk om een hond met gewrichts-, pees-, of botproblemen al in een vroeg stadium van de revalidatie te laten bewegen, waardoor de bespiering niet afneemt, maar zelfs toeneemt, en je hond beter in balans blijft.
Ik werk vanuit verschillende praktijken waar een aquatrainer beschikbaar is.


Therapeutisch zwemmen

Zwemmen is voor mens en dier gezond. Het verbetert de conditie, bevordert de spieropbouw, gaat overgewicht tegen en zorgt voor een gezonde inspanning met weinig belasting van de gewrichten en niet te vergeten; Veel honden vinden het erg leuk!

In het zwembad kan je hond gemakkelijk revalideren, doordat hij grote passen maakt in het water. Ook honden die een blessure hebben of deels verlamd zijn, kunnen zwemmen. Het zwemmen in het verwarmde water bevordert de doorbloeding. Hierdoor wordt het natuurlijk herstel bevorderd.

Het zwembad is verwarmd en vrij van chemicaliën. Tevens kan er tijdens het therapeutisch zwemmen gebruik gemaakt worden van een jetstream. Als deze geactiveerd is zal de hond nog harder moeten werken en dit zorgt voor spierversterking.

 

Contact met Anouk Blijlevens Kan ik jouw hond helpen?

Moet jouw hond revalideren na een operatie? Of heeft je hond een blessure, problemen met bewegen, gaat hij erg vaak zitten of vindt hij borstelen bijvoorbeeld vervelend? Neem dan contact met me op. Ik bespreek graag op welke manier ik je hond kan helpen.